Ayo ikut serta bersedekah dalam program wakaf tanah Timur Pondok Putri 1 Ponpes Al Ukhuwah Sukoharjo Jawa Tengah. , ...Selagi masih ada kesempatan... ✅ Luas tanah keseluruhan : 1.790 m2 ✅ Harga per meter : Rp. 531.000 ✅ Harga tanah keseluruhan : Rp 950.000.000 ✅ Donasi yang sudah terkumpul : Rp. 12.596.500 ✅ Kekurangan dana : Rp.937.403.500 Donasi wakaf bisa disalurkan dengan cara: A. Datang langsung ke kantor Ponpes Al Ukhuwah Mranggen RT 3/RW III, Kel. Joho, Kec./Kab. Sukoharjo, Jateng.. B. Melalui rekening : 1. BNI Cab. Slamet Riyadi, Solo No. Rek. : 0388645801 a.n. Pondok Pesantren Al Ukhuwah Sukoharjo 2. Bank Muamalat ( Kode Bank 147 ) No. 7560.10.0123456789 Virtual Account a.n. Wakaf Al Ukhuwah Setelah kirim, mhn konfirmasi via SMS/WA ke no HP bendahara Ponpes 0813 9251 5455 (Muflih AMB) dengan format : Wakaf/Nama/Alamat/Jumlah/Rekening Contoh: Wakaf/Abdulloh/Papua/Rp 1.000.000,-/BNI Info : Ust Ali Mukti 0852 3508 4141 / www.alukhuwah.com Selamat berpanen raya pahala ratusan tahun insyaAllah, meskipun umur Anda hanya puluhan tahun!

Meraih Bahagia Di Hari Kemenangan

بسم الله الرحمن الرحيم

( Meraih Bahagia Di Hari Kemenangan )

KHUTBAH IDUL FITRI

 

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

الله أكبر3 … الله أكبر3 … الله أكبر3…

الله أكبر عدد ما ذكر الله ذاكر وكبر, الله أكبر عدد ما حمد الله حامد وشكر, الله أكبر عدد ما تاب تائب واستغفر…

الله أكبر كبيرا والحمد لله كثيرا وسبحان الله بكرة وأصيلا  لا إله إلا الله والله أكبر, الله أكبر و لله الحمد.

إن الحمد لله نحمده ونستعينه و نستغفره ونعوذ بالله من شرور أنفسنا ومن سيئات أعمالنا من يهده الله فلا مضل له ومن يضلل فلا هادي له ,أشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له وأشهد أن محمدا عبده ورسوله.

اللهم صل وسلم وبارك وأنعم على عبدك ورسولك محمد وعلى آله و أصحابه ومن تبعهم بإحسان إلى يوم  الدين, أما بعد :

فيا عباد الله أوصي نفسي و إياكم بتقوى الله عز وجل فقد فاز المتقون.

قال الله تعالى في القرآن الكريم :  (ياأيها الذين آمنوا اتقوا الله حق تقاته ولا تموتن إلا وأنتم مسلمون ).

( يَاأَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا )

( يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِيدًا, يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِيمًا )

 

Kaum Muslimin lan Muslimat…Jama’ah sholat Idul Fitri ingkang berbahagia.

Alhamdulillah,Wonten enjing ingkang penuh berkah lan rohmat puniko, Kito dados umat islam ngraosaken kebahagiaan, kebahagiaan saget merayakan hari raya idul fitri kanthi sesarengan.

 

Pramilo kito kedhah tansah bersyukur dhumateng Allah, kanthi maos takbir ngagungaken Asmanipun Allah, Ingkang sampun paring kenikmatan lan kemudahan anggenipun ngibadah lan beramal sholeh ing wulan suci Ramadhan.

 

Jama’ah sholat Idul Fitri ingkang dipun rohmati Allah…

Hari raya idul fitri, Hari ingkang penuh kebahagiaan, kebahagiaan ingkang dados cita-cita lan harapan sedanten tiyang ingkang gesang wonten ngalam donyo puniko.

 

Agami Islam, agami ingkang sempurno, sampun paring penjelasan cara lan kiat meraih kebahagiaan hidup.

 

Pramilo ing suasana lebaran puniko, sumonggo kito sesarengan berusaha memahami hakikat kebahagiaan hidup yang sebenarnya.

 

Jamaah Sholat Idul Fitri rahimakumullah…

Ingkang sepindah : Tiyang ingkang bahagia inggih puniko, tiyang ingkang purun beriman lan beramal sholeh, purun nindak aken dawuhipun Allah lan purun nebihi awisanipun.

Allah Ta’ala paring pangandikan :

 

(مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُون)

 

Ingkang artosipun :

“ Barang siapa mengerjakan kebajikan, baik laki – laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, maka pasti akan kami berikan kepadanya kehidupan yang baik” ( An – Nahl : 97 ).

Ayat meniko nedahaken : Bilih kebahagiaan lan ketenangan hidup saget dipun raih kanthi purun beriman lan beramal sholeh.

Allah Ta’ala paring pangandikan :

فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ مِنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى , وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْك.

 

Ingkang Artosipun : “ Maka barang siapa mengikuti petunjuk- Ku, maka tidak akan sesat dan tidak akan sengsara. Dan barangsiapa berpaling dari peringatan-Ku maka sungguh dia akan menjalani kehidupan yang sempit ( Surat Thaha Ayat – 123 -124 ).

 

Ayat meniko paring penjelasan : Bilih tiyang ingkang purun mengikuti petunjuk Allah, purun beriman, purun ngibadah, purun sholat, zakat, puasa lan beramal sholeh, badhe pikanthuk kebahagiaan lan mboten badhe ngraosaken kesengsaraan hidup.

 

Lan kosok wangsulipun tiyang ingkang mboten purun mengikuti petunjuk Allah, mboten purun nindakaken dhawuhipun Allah, milo badhe pikanthuk kesusahan lan kesempitan hidup.

 

Pramilo harta benda, pangkat lan jabatan menawi mboten dipun iringi iman lan amal sholeh , mboten saget mbeto tiyang meraih kebahagiaan hidup.

 

Kathah tiyang ingkang nggadahi harta benda, pangkat lan jabatan ananging mboten saget ngraosaken kebahagiaan, gesang ipun mboten tenang, penuh kegelisahan lan kekhawatiran, senantiasa merasa kekurangan. Sedanten puniko dipun sebabaken mboten purun beriman nindakaken dhawuhipun Allah Ta’ala.

 

Amargi kebahagiaan puniko ditangan Allah , ingkang saget paring kebahagiaan namung Allah, lan namung saget dipun raih kanthi purun mentaati Allah:

 

( السعادة بيد الله ولا تنال إلا بطاعة الله )

 

“ Kebahagiaan ditangan Allah dan tidak akan dapat diraih kecuali dengan menta’ati Allah ta’ala “

 

 

الله أكبر…الله أكبر…الله أكبر…ولله الحمد.

 

Ingkang kaping kalih : Bilih sejatosipun inti kebahagiaan puniko terletak di dalam hati lan manah, Milo tiyang ingkang bahagia inggih puniko tiyang ingkang berhati mulia, berhati baik, hati ingkang bersih saking berbagai macam penyakit hati.

Tiyang ingkang bahagia inggih puniko tiyang ingkang mboten nggadahi perasaan iri lan dengki dhumateng sesama muslim, sehinggo tumut ngraosaken seneng menawi melihat sederek ipun pikanthuk kenikmatan lan kesuksesan. Meniko ingkang dados ciri kesempurnaan iman.

 

Jamaah sholat Idul Fitri rahimahullah…

Sejatosipun Tiyang ingkang paling mulia disisi Allah, inggih puniko tiyang ingkang paling sae hati manah ipun. Amargi ingkang dipun nilai puniko hati lan amalanipun tiyang, sanes bentuk tubuh lan harta benda nipun.

Kanjeng Nabi Sholallahu alaihi wa sallam paring pangandikan :

( إن الله لا ينظر إلى صوركم وأموالكم ولكن ينظر إلى قلوبكم وأعمالكم )

 

Ingkang Artosipun :

“ Sesungguhnya Allah tidak melihat atau menilai bentuk tubuh dan harta kalian , akan tetapi Allah melihat dan menilai hati dan amal kalian. ( HR. Imam Muslim ).

Hadist meniko nedahaken : Bilih sejatosipun kemuliaan mboten dinilai dari bentuk tubuh, ketampanan lan kecantikan, kekayaan pangkat lan jabatan, ananging kemuliaan puniko dipun nilai dari hati lan amalanipun tiyang.

 

الله أكبر…الله أكبر…الله أكبر…ولله الحمد.

 

Jama’ah sholat idul fitri rahimakumullah….

Ingkang kaping tigo : Tiyang ingkang bahagia inggih puniko tiyang ingkang nggadahi sifat qona’ah, nrimo ing pandum, merasa cukup dengan pemberian Allah, pinten kemawon rizki ingkang dipun peroleh bersyukur dhumateng Allah lan mboten berkeluh kesah.

 

Kanjeng Nabi Sholallahu alaihi wa sallam paring pangandikan :

( قد أفلح من أسلم ورزق كفافا وقنعه الله بما آتاه )

 

Ingkang artosipun :

Sungguh beruntung orang yang masuk islam, diberi rizki secukupnya, dan Allah karuniakan kepadanya sifat qona’ah ( HR. Imam Muslim ).

 

Hadist meniko nedahaken : Bileh tiyang ingkang beruntung lan bahagia, inggih puniko tiyang islam ingkang nggadahi sifat qona’ah, ridho dengan pemberian Allah Ta’ala.

 

Kito gesang wonten ngalam donyo puniko kadang dipun uji kaliyan kehidupan ekonomi ingkang susah, rizki ingkang mboten lancar, ananging menawi nggadahi sifat qona’ah , mboten badhe ngraosaken kesusahan lan badhe pikanthuk kebahagiaan hidup.

 

Amargi kekayaan ingkang sejatosipun inggih puniko kaya hati , hati ingkang qona’ah, hati ingkang nrimo ing pandum.

 

Kanjeng Nabi sholallahu alaihi wa sallam paring pangandikan :

 

( ليس الغنى عن كثرة العرض ولكن الغنى غنى النفس )

 

Ingkang Artosipun : “ Kekayaan tidaklah diukur dengan banyaknya harta benda, akan tetapi kekayaan yang sesungguhnya adalah kaya hati “ ( HR. Imam Bukhori & Muslim ).

 

Hadist meniko nedahaken : Bileh tiyang ingkang kehidupan ipun sederhana lan pas-pasan, Menawi nggadahi sifat qona’ah, nrimo ing pandum, merasa cukup dengan pemberiaan Allah, milo tiyang kalowau , sejatosipun ingkang dipun wastani tiyang ingkang sugih, amargi kaya hatinipun.

 

Lan kosok wangsul ipun : Tiyang ingkang sugih harta benda, ananging menawi mboten nggadahi sifat qona’ah, selalu merasa kurang meniko sejatosipun ingkang miskin lan kekirangan , amargi miskin hati ipun.

 

Kaum Muslimin lan muslimat rahimakumullah…

Sejatosipun, inti kenikmatan hidup di dunia meniko terletak pada tiga hal. Kanjeng Nabi Sholallahu alaihi wa sallam paring pangandikan :

 

 

( من أصبح آمناً في سربه معافا في بدنه عنده قوت يومه فكأنما حيزت له الدنيا بحذافيرها )

 

Ingkang Artosipun :

“ Barangsiapa yang melewati harinya dengan perasaan aman dalam rumahnya, sehat badannya, memilki makanan untuk hari itu , maka seakan – akan dia telah memilili dunia seisinya ( HR. At-Tirmidzi).

 

Hadist meniko nedahaken bilih tiyang ingkang pikanthuk keamanan, sehat badanipun, nggadahi makanan ingkang dipun dhahar, milo tiyang kolowau seolah-olah memiliki dunia seisinya.

 

 

Ananging ingkang dados catatan penting  bilih sifat qona’ah, nrimo ing pandum puniko mboten berarti kito berpangku tangan, bermalas-malas anggenipun bekerja pados rizki ,ananging agama islam nganjuraken dhumateng umat ipun supados semangat anggenipun bekerja menjemput rizkinipun Allah Ta’ala.

 

 

Kanjeng Nabi Shalallahu alaihi wa sallam paring pangandikan :

 

 

 

   ( اِحْرِصْ عَلَى مَا يَنْفَعُكَ, وَاسْتَعِنْ بِاَللَّهِ, وَلَا تَعْجَزْ)

Ingkang artosipun : Bersemangatlah dalam melakukan hal-hal yang bermanfaat, mintalah tolong kepada Allah, dan janganlah merasa lemah. ( HR. Muslim ).

 

 

Hadist puniko nedahaken bileh kito kedhah semangat anggenipun berusaha, lan ampun kesupen nyuwun kemudahan dhumateng Allah, lan mboten kenging merasa lemah dan berputus asa, amargi umat islam puniko kedhah nggadahi harapan lan cita-cita ingkang tinggi.

 

 

الله أكبر…الله أكبر…الله أكبر…ولله الحمد.

 

Jama’ah sholat idul fitri rahimakumullah….

 

Ingkang kaping Sekawan : Tiyang ingkang saget bahagia inggih puniko tiyang ingkang senantiasa melihat ke bawah, ningali keadaan hidup utawi ekonomi sedherek ipun ingkang masih berada di bawah, lan mboten melihat keadaan hidup yang berada diatas.

 

Kanjeng Nabi Sholallahu alaihi wa sallam paring pangandikan :

 

 

انظروا إلى من أسفل منكم ولا تنظروا إلى من هو فوقكم فهو أجدر ألا تزدروا نعمة الله .

Ingkang Artosipun :

“ Lihatlah keadaan hidup orang yang berada dibawah kalian, dan janganlah melihat keadaan hidup orang yang berada diatas kalian, supaya kalian ( bersyukur ) tidak meremehkan nikmat Allah “. ( HR. At- Tirmidzi ).

 

Hadist meniko nedahaken bileh ningali keadaan hidup sedhrek ipun ingkang taksih kekirangan ndadosaken tiyang saget bersyukur lan hidup bahagia , lan menawi ningali keadaan hidup sedherek ipun ingkang berada di atas , meniko ndadosaken susah anggenipun bersyukur, ndadosaken tiyang meremehkan nikmat Allah, lan ndadosaken tiyang selalu meras kurang.

 

Pramilo keadaan ekonomi ingkang susah puniko saget terhibur kanthi menyadari bilih ternyata taksih kathah keadaan ekonomi sedherek kito ingkang langkung susah lan langkung kekirangan.

 

Pramilo Alhamdulillah syukur dhumateng Allah amargi keadaan hidup kito langkung sae tinimbang sedherek sanesipun.

 

الله أكبر…الله أكبر…الله أكبر…ولله الحمد…

 

Jama’ah sholat idul fitri rahimakumullah….

 

Ingkang terakhir bileh sejatosipun kebahagiaan ingkang sebenarnya inggih puniko kebahagiaan ingkang abadi di negeri akhirat, bahagia saget mlebet surgonipun Allah, lan selamat saking siksa api neraka.

 

Bahagia saget berkumpul di surga, Bersama keluarga, ayah, ibu suami, istri, anak – anak lan sedanten sedherek tiying ingkang beriman ingkang kito tresnani.

 

Allah paring pangandikan :

وَالَّذِينَ آمَنُوا وَاتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتُهُم بِإِيمَانٍ أَلْحَقْنَا بِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ …. (21)

Ingkang Artosipun :

“ Dan orang – orang yang beriman beserta anak cucu mereka yang mengikuti mereka dalam keimanan, kami pertemukan mereka dengan anak cucu mereka ( di dalam surga ). ( At-Thur : 21 ).

 

Ayat puniko nedahaken bileh termasuk kesempurnaan nikmat surga , Allah badhe pertemukan tiyang ingkang beriman kaliyan anak cucunipun , kumpul sesarengan wonten surganipun Allah Ta’ala.

 

Kanjeng Nabi Sholallahu alaihi wa sallam paring pangandikan :

( المرء مع من أحب )

Ingkang Artosipun :

“ Seseorang akan dikumpulkan Bersama orang – orang yang ia cintai ( HR. Muslim ).

 

Hadist puniko nedahaken bileh tiyang badhe dipun kempalaken sesarengan kaliyan tiyang ingkang dipun tresnani. Menawi kita mencintai kanjeng Nabi, poro sahabat lan tiyang – tiyang ingkang sholeh , milo badhe dipun kempalaken sesarengan wonten alam akhirat.

 

Jama’ah sholat idul fitri inking berbahagia…

Ing hari penuh kebahagiaan puniko , sumonggo kito nyuwun dhumateng Allah Ta’ala, mugi – mugi sedanten kaum muslimin lan muslimat ingkang rawuh menghadiri sholat idul fitri puniko dipun lebetaken sesarengan wonten surganipun Allah, lan dipun bebasaken saking siksa api neraka , Allahumma Aamiin.

Mugi – mugi kito sedoyo saget kepanggeh maleh kaliyan wulan suci Ramadhan.

Lan terakhir mugi – mugi kito sedoyo saget gesang bahagia wonten ngalam donyo lan akhirat. Amin.

إن الله وملائكته يصلون على النبي ياأيها الذين آمنوا صلوا عليه وسلموا تسليما.

( اللهم اغفر للمؤمنين والمؤمنات والمسلمين والمسلمات الأحياء منهم والأموات, إنك قريب مجيب الدعوات )

( رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنفُسَنَا وَإِن لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ )

(  رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالإِيمَانِ وَلا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلاً لِّلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوفٌ رَّحِيمٌ )

( رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً ۚ إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ )

(رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا )

( رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ )

( رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ, وَتُبْ عَلَيْنَآ إِنَّكَ أَنتَ التَّوَّابُ الرَّحِيم )

( اللَّهُمَّ إِنَّكَ عُفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّا)

( اللهم أصلح أئمتنا وولاة أمور المسلمين, وفقههم جميعا لتحكيم شريعتك والعمل بكتابك )

( اللهم يعزتك أعز الإسلام والمسلمين, وأذل الشرك والمشركين )

( اللهم انصر المسلمين المجاهدين المستضعفين في كل مكان )

( سبحان ربك رب العزة عما يصفون وسلام على المرسلين والحمد لله رب العامين )

( والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته )

 

 

 

Ustad Hanif Beni setyawan, S.Ag.

Ponpes ”Al Ukhuwah” Joho Sukoharjo.

Kamis, 27 Ramadhan 1438 H / 22 Juni 2017 M.

 

You May Also Like